Випуск 2006г.
                                              профил „Биология”

        Ексцентрична натура, с разностранни интереси и творчески способности.
        Студентка по социална педагогика в Тракийски университет - Стара Загора
Росна Колева Колева
                       
                          
                                                                ИНФЛАЦИЯ НА ЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ
                                                                                             Есе

         “Три за левче” Ако действително имаше магазин, в който се предлагаха ато    стоки   злични човешки отношения и черти на характерите, то в отдел “Ценности” щяхме да се радваме на безумно ниски цени. Но това не би се дължало на прекомерните количества, а по-скоро на недостиг на купувачи. Нека хвърлим поглед между рафтовете на нашия магазин...
        Съвсем естествено, още с влизането си, се оглеждам за толкова популярния в песни, филми и книги продукт - “Любов към ближния”. От малки сме научени, че това е най-великото благо, най-скъпоценният дар. Но ето че в този магазин за битови нужди ни е трудно да го открием. Но, да - след минута погледите ни се спират на най-горния рафт, покрит с прах, и ние го съзираме. Почти е излязъл от употреба поради немодерното си действие, възможните сърдечни рискове и най-вече невъзвращаемостта на инвестираното в него. Но не се притеснявайте, това възвишено чувство си има модерен заместител, блестящ на видния си рафт. Нарича се “Неангажиращ секс”. Много търсен продукт, именно защото не предполага емоционален риск и удовлетворява вложените в осъществяването му усилия. Днешните хора предпочитат да използват него, но ако случайно някоя заблудена душа тръгне да търси “Любов”, много е вероятно с години да се лута и да не я открие.
        Малко по-нататък виждаме широко разпространения в миналото, но почти забравен днес, комплект “Милосърдие и състрадание”. По предназначение той не се употребява, но много богати хора, за да увеличат популярността си, го използват като етикет на своите развлечения - разгулни партита, пътешествия до екзотични страни и експлоатиране на бедни работници. Много политици го използват за заглавие на предизборните си кампании, защото е изгодно. Освен че се продава на безценица, получавате и подарък - голяма кутия “Скромност” на прах.
        На не толкова смешни цени вървят пакетите “Трудолюбие” и “Упоритост” заради буквалната необходимост от тях. Просто непоправимата алчност на модерния човек изисква прилични дози, ако не любов към труда, то поне упоритост. Така че, докато се налага хората да работят за пари, този продукт не е застрашен от изчезване.
        Като безплатни мостри се предлагат “Вярност” и “Честност”. За тях можем да кажем, че са излезли от употреба. Проучването показва, че продуктът не е търсен, защото полза - никаква. Модерното поколение посочва новите изобретения “Лицемерие” и “Егоизъм” като далеч по-изгодни и с висок процент на възвращаемост. Докато при използване на старите модели “Вярност” и “Честност” е по-вероятно потребителят да бъде наранен или в по-добрия случай - само да не спечели нищо.
        А! Какво виждаме тук! Почти не вярваме на очите си! Мислихме, че може да се открие само в музеите! Но ето че тук го има в огромни количества, потънали в прах, обвити с паяжини и с отдавна изтекъл срок на годност - “Себеотрицание”. Това си е класика и би струвало много ... за някой колекционер. Защото само те събират ненужни и неизползваеми неща. Но защо ни е старото болезнено себеотрицание, когато можем да си купим нешо от поредицата “Самозабравяне”. Под формата на хапчета, течности, дим - както ни душа иска! Ефектът е бърз и сигурен, а ползата, поне за момента - явна.
        Надничаме в склада и виждаме пълни рафтове с “Доброта”. Там дори няма цени, продавачите са се примирили, че няма да я продадат. Разчитат много повече на новите придобивки, качествения заместител “Ласкателство и мазнене”. Употребява се по подобен начин, но може да се прилага дори на хора, които не заслужават “Доброта”, което го прави широко разпространен.
        Неоценени в миналото, “Егоизъм”, “Лицемерие”, “Ласкателство” и т.н. най-сетне заемат своето място в живота ни. Оставяйки на заден план “безполезните” добродетели, те бързо завладяват всички човешки мисли, действия и отношения. А ценностите се превръщат в безценносги: никой не се старае да е добър, верен или честен и това се разпространява като верижна реакция.
        Но колкото и да са удобни лошите отношения, нима можем да оцелеем без добро..., без любов..., без състрадание?